On-line

We have 183 guests online
Besucherzahler singles
счетчик посещений



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Print E-mail
The Dnipro plavnis - The animal kingdom
Wednesday, 22 April 2009 15:41
There are no translations available.

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна

Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції

 

Ластівка берегова (Riparia riparia)

Ластівка берегова або щурик – найдрібніша з усіх наших ластівок. Від добре відомих усім ластівки міської (Delichon urbica) та ластівки сільської (Hirundo rustica) вона відрізняється сірувато-бурим забарвленням верху і бруднувато-білим низу з характерною (тільки у цього виду) темною поперечною смугою на грудях. Хвіст у ластівки берегової короткий, виїмка на ньому не велика. На відміну від інших видів, вона оселяється колоніями на берегах річок, схилах ярів та балок, старих піщаних або глинистих кар’єрах, де може бути до кількох тисяч норок. З уривчастим криком, що нагадує крик міської ластівки, ці птахи ширяють понад водою або над урвищами.
 
Справжні дива гніздової архітектури створює ластівка берегова, а її житло зовсім не схоже на житло інших ластівок. Хто би міг подумати, що ці маленькі істоти здатні викопувати в уривчастому березі нори, які нерідко сягають 1,5 м завдовжки. Вони закінчуються розширеннями для гнізда, яке птахи вистеляють травинками та пір’ям. За літо найчастіше буває одна кладка з 4-6 білих яєць. Через 2 тижні вилуплюються пташенята, які через 3 тижні вже можуть літати. Ластівки берегові не вживають рослинної їжі – вони годуються великою кількістю дрібних комах, яких ловлять, літаючи у повітрі. У нашій місцевості ластівки берегові починають відлітати на зимівлю приблизно в перших числах жовтня – після закінчення останнього „бабиного” літа. Цей вид ластівок дуже полюбляє тепло, тому його представники проводять зиму в Африці, на берегах Нилу.
 

 
 
Розповсюдження ластівки берегової у межах міста Нікополя

У часи Дніпровських плавнів ластівки берегові селилися по долинах усіх місцевих річок, де були глинясті схили. Ще в середині 70-х років ХХ століття досить чисельні колонії цих птахів існували у старій частині Нікополя, на Лапинці, Новопавлівці та в інших районах міста (по берегах Каховського водосховища). Але вже приблизно з цього часу розпочалося різке зменшення їх чисельності. Основними причинами цього стали руйнування глинястих схилів та широке дачне будівництво. Скоріше за все, птахи просто не витримали сусідства з дачниками, кинувши місця, де раніше спокійно селилися протягом багатьох років. На початку ХХІ століття ластівки берегові майже повністю зникли у межах міста Нікополя. До 2003 року невеликі поселення цих птахів зберігалися в районі річкового порту.



Довідка
 
Місця зимівлі окремих видів птахів
 
 
Вид
Місце зимівлі
Ластівка берегова (Riparia riparia)Африка, долина річки Нил
Ластівка міська (Delichon urbica)Африка, Індія, Індонезія, Філіппіни
Ластівка сільська (Hirundo rustica)Південна Африка, Південь Євразії
Іволга (Oriolus oriolus)Індія, Мадагаскар
Одуд (Upupa epops)Тропічна Африка та Азія
Зозуля (Cuculus canorus)Індія, острови Океанії, Африка, Південно-східна Азія
Лелека білий (Ciconia ciconia)Африка
Ремез (Remez pendulis)Мала Азія, Іран, Туреччина
Трясогузка біла (Motacilla alba)Африка, Південь Азії, південний захід Європи
Трясогузка жовта (Motacilla citreola)Індія, Малайзія, Індонезія
Жайворонок польовий (Alauda arvensis)Греція, Болгарія, Італія
Дрізд співочий (Turdus philomelos)Південна Африка, південна Європа
Камінка (Oenanthe denanthe)Тропічна Африка, Передня Азія
Соловей звичайний (Luscinia luscinia)Екваторіальна Африка
Жулан (Lanius collurio)Південна Євразія, західна Африка
Норець великий (Podiceps cristatus)Південна Європа
Бугай (Botaurus stellaris)Індокитай
Бугайчик (Ixobrychus minutus)Африка
Мартин озерний (Larus ridibundus)Північна Африка, Океанія, Південна Євразія
Крячок річковий (Sterna hirundo)Південне узбережжя Індії, західне узбережжя Африки
Зимородок, рибалочка голубий (Alcedo atthis)Країни Середземного моря, північна Африка
Бджолоїдка (Merops apiaster)Центральна Африка
Очеретянка велика (Acrocephalus arudinanceus)Африка
Славка сіра (Silyia communis)Африка
Мухоловка сіра (Muscicapa striata)Африка
Крутиголовка (Jynx torquilla)Індокитай
Горихвістка чорна (Phoenicurus ochrupos)

Італія, Греція, Мальта, Північна Африка


 
Цікаві факти

Останні дослідження підтверджують думку про те, що міські ластівки з європейських країн зимують у різних частинах Африки. Так, ластівки з Німеччини були помічені в Уганді, а ластівок з Великої Британії спостерігали у Нігерії.
 

 
У Середні віки деякі європейські народи вірили, що ластівки на зиму ховаються у водоймах – пірнають у воду, закопуються в глину на дні та чекають там приходу весни. Вірили також, що ластівки та інші птахи відлітають зимувати на Місяць.

 
 
Фото: www.k41.pbase.com
 
 
Фото: www.hlasek.com
 
 
Фото: www.birdingfaqs.com
 
 
Фото: www.club.foto.ru
 
 
Фото: www.club.foto.ru 

 

Голос ластівки берегової: 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Переклад в електронний вигляд: Бутенко О.П.

Дізнатися більше про ластівку береговушку Ви можете тут:



У разі використання матеріалів цього сайту посилання на сайт обов'язкове
Last Updated on Wednesday, 15 December 2010 16:19
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting