On-line

We have 73 guests online
Besucherzahler singles
счетчик посещений


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Print E-mail
The Dnipro plavnis - The animal kingdom
Sunday, 20 December 2009 05:26

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції

 

Пугач (Bubo bubo)

 

Дивлячись на виставлене на скляній вітрині Нікопольського державного краєзнавчого музею (НДКМ) чучело пугача навіть не віриться, що ще в середині ХХ століття цей птах не вважався в нашій місцевості рідкісним. Пугач – найбільша в нашій фауні сова, з добре помітними на голові вушками і яскраво-оранжевими (іноді навіть червонуватими) очима. Загальне забарвлення його оперення – рудувато-буре, з чорними поперечними і подовжніми смугами. Зустріти цього великого нічного хижака можна в найрізноманітніших місцях: у лісах, балках, кручах. На землі або на дереві він сидить прямо, а літає хвилеподібно і завжди низько над землею. Активний переважно вночі. Лише іноді, найчастіше пізньої осені та зими, може бути активним і вдень. Пугач видає глухі звуки «у-гуу» або «у-ху-ху», іноді – «кве-ек».

У нашій місцевості у часи Дніпровських плавнів ці птахи гніздилися на глинистих високих кручах, по берегах Дніпра і інших великих річок. Своє гніздо вони влаштовували прямо на землі – під корінням вивернутих дерев, або в нішах глинистих круч. Кладка пугача складається з 2 (іноді 3) білих яєць (в середині квітня). Через 5 тижнів з'являються пташенята. Часто, навіть не навчившись літати, вони залишають гніздо. Цей великий хижак харчується як гризунами, так і птахами.
 

 

 
Місця гніздування пугача у часи Дніпровських плавнів (ХІХ – початок ХХ ст.)



Після затоплення Дніпровських плавнів пугач, якого нині занесено до Червоної книги України, в нашій місцевості практично зник.

 


Цікаві факти

  • Дрібні сови живуть близько 20 років, а великі – пугачі доживали в неволі до 68 років.
  • Ледве відклавши перше яйце, сови починають його висиджувати. Наступні яйця вони відкладають через декілька днів, тому і пташенята з них можуть значно відрізнятися один від одного за розміром. Якщо батьки не приносять їм досить їжі, старше, найкрупніше пташеня, пожиратиме її всю в одинці. У такому разі виживуть 1-2 пташенята, що зуміли отримати більше їжі. Якщо їжі достатньо – можуть вижити усі совенята.

 

 
 
Фото: John Haslam
 
 
Фото: Martin Smith
 
 
Фото:  Johan Spaedtke
 
 

Голос пугача: 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Переклад в електронний вигляд: Бутенко О.П.


Дізнатися більше про пугача Ви можете тут:



У разі використання матеріалів цього сайту посилання на сайт обов'язкове
Last Updated on Thursday, 31 August 2017 10:03
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting