On-line

We have 92 guests online
Besucherzahler singles
счетчик посещений


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Print E-mail
The Dnipro plavnis - The animal kingdom
Monday, 18 October 2010 16:34
Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Малюнок автора
Матеріал надано в авторській редакції
 
Чибіс, чайка, плюгавка (Vanellus vanellus)

 

Чибіс - птах величиною з невеликого голуба. Свою назву він дістав завдяки видаваним під час шлюбного польоту, схожим на схлипування, сумним звукам "тії-віт" або "чьї-ви", "чьї-ї-ви". У природі чибіси досить легко відрізнити від багатьох інших птахів завдяки наявності на голові довгого і вузького чубка. Нескладно впізнати цього кулика і у польоті - по вертикальному зльоту і "повітряним іграм", під час яких чибіси перекидаються у польоті і ганяються один за одним.

Забарвлення цих птахів витримане в контрастних чорно-білих тонах. Крила, груди і верх голови - чорні, живіт і боки голови - білі. Спина оливково-зелена, з металевим блиском, а верхнє криюче пір'я хвоста - рудувато-коричневе. У кінці літа і восени в забарвленні замість чорного оперення з'являється біле. Дзьоб у чибіса короткий, крила відносно великі і широкі. Політ чайки поривчастий і хвилеподібний, а при помахах крил чутний різкий шум.

Після зимового відпочинку на півночі Африки, в Малій Азії або на заході Індії чайки невеликими групами повертаються додому в середині березня - перших числах квітня. Вважають за краще гніздитися колоніями, причому нерідко вони живуть поряд з іншими видами куликів. Улюбленими житлами цих птахів є луги, поля, болота. Після прильоту в рідні місця чибіси розбиваються на пари і приступають до виведення пташенят. Гніздо чибіса є звичайною ямкою з жалюгідною підстилкою з травичок. Кладка складається з 3-4 глинисто-бурих, з темними плямами яєць (у кінці квітня). Через 3,5-4 тижні на світ з'являються пташенята, які вже в червні здатні літати. Чайки є зразковими батьками - яйця висиджують самець і самка, вони обоє проявляють велику турботу про гніздо і пташенят. Відважні чибіси з гучними криками нападають на ворогів, які наблизилися до гнізда, і проганяють їх або відводять від пташенят. У кінці літа, коли молодняк піднімається на крило, чибіси збиваються у  великі зграї і ведуть кочовий спосіб життя.

Живляться ці птахи комахами, їх личинками, черв'яками, павукоподібними. На зимівлю в теплі краї вони відлітають у вересні.

 
 
Місця гніздування чибісів за часів Дніпровських плавнів (XIX - початок XX ст.)

За часів Дніпровських плавнів на широких просторах Великого Лугу зустрічалися численні колонії чибісів і багатьох інших куликів. Нині на Нікопольщині випадки гніздування чибіса відмічені в околицях села Старозаводського і річки Базавлук.

 


Цікаві факти

Зграї чибісів і золотистих сивок часто живляться земляними черв'яками, яких птахи знаходять в землі. Нерідко чорноголові мартини викрадають здобич у чибісів, оскільки ті повільніші і не занадто розторопні.
 
 
 
Золотиста сивка (Pluvialis apricarius)


 
 
 
Фото: LA Lassie
 
 
Фото: Martin Hodon
 
 
Фото: Claude Ruchet 
 
 
Фото: Jeremy Early
 
 
 
 
Фото: Jeremy Early
 
Голос чибіса:   
 
 
Переведення в електронний вигляд: Бутенко О.П.
Дізнатися більше про чибіса Ви можете тут:
Last Updated on Thursday, 31 August 2017 09:57
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting