PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Наші новини
18.02.2016 12:58
There are no translations available.

Тороп С.О.
Біолог, краєзнавець
м. Нікополь, Україна
Біографія

 

Семінар-тренінг «Сучасна бібліотека: волонтерська допомога»


Слово «волонтер» у перекладі з латинської мови звучить як «доброволець», «бажаючий». Так з давніх часів називали усіх, хто на добровільній основі надавав людям допомогу під час війн, стихійних лих, епідемій тощо. Міжнародний волонтерський рух бере свій початок з 1859 р., коли за ініціативою французького журналіста Анрі Дюнана виникла організація «Червоний Хрест», яка надавала допомогу на волонтерських принципах. Сьогодні волонтерський рух охоплює 150 млн. людей, а найбільші волонтерські організації носять назви «Армія порятунку», «Червоний Хрест», «Волонтери ООН», «Міжнародна асоціація зусиль добровольців». До складу останньої входять волонтери з більш ніж 90 країн світу.

Міжнародний день волонтера відзначається щороку 5 грудня, а емблемою волонтерів служить рука з розкритою долонею. Волонтерських рух у незалежній Україні бере свій початок з 90-х років XX ст., коли виникла волонтерська служба під назвою «Телефон довіри». З 1992 р. він найактивніше розвивається у соціальній сфері, де добровільні помічники здійснюють допомогу малозабезпеченим, наркозалежним, хворим на СНІД та онкологічні хвороби, людям похилого віку. У США, країнах Європи, Росії, Японії волонтерські організації вже давно співпрацюють з культурними закладами – театрами, дитячими студіями, бібліотеками.

 

 

Eмблемою волонтерів служить рука з розкритою долонею

 

У місті Нікополі історія плідної співпраці бібліотеки з волонтерами нараховує майже 110 років. Завдяки добровільним помічникам, які проводили заходи із збирання книг та коштів на їх придбання, у 1906-1907 рр. значно поповнились фонди Нікопольської громадської бібліотеки. Добровільними помічниками здійснювалася також розповсюдження квитків благодійної лотереї на допомогу місцевій бібліотеці. Серед активних помічників було багато представників інтелігенції, учнів та викладачів навчальних закладів, зокрема приватної жіночої гімназії мадам Стифель. Волонтери були також акторами створеного при бібліотеці самодіяльного театру, завдяки виставам якого поширювалась любов до книги та читання. Історія зберегла навіть прізвища найактивніших нікопольських волонтерів на початку XX ст. - Коломойцева, Чопова, Бабушкіна, Голубєва.

У наші часи, коли гостро виникає потреба втілення нових форм і методів у роботі бібліотечних закладів міста з читачами та громадськістю, дуже актуальними стають проблеми залучення волонтерів до співпраці та організації волонтерського руху при бібліотеці.

Спробою розв’язати подібні проблеми став семінар-тренінг «Сучасна бібліотека: волонтерська допомога», який пройшов 16 лютого 2016 р. у БІЦ «Слово» (інформаційний відділ ЦБС). Під час цього заходу фахівці бібліотечних закладів нашого міста ознайомились з досвідом, накопиченим під час організації спільної роботи з добровільними помічниками.

У своєму виступі під назвою «Основні етапи роботи з волонтерами», методист М. Стрілецька зазначила, що при залученні добровільних помічників до співпраці бібліотекарі найчастіше стикаються з питаннями: «Де взяти волонтерів?» і «Як їх утримати при бібліотеці?». Як свідчить досвід багатьох країн світу, сьогодні одним із найбільш дієвих засобів залучення волонтерів служить розміщення об`яви у ЗМІ та соціальних мережах. Для утримання волонтерів при бібліотеці необхідно створити умови для розкриття та реалізації їх талантів. Чим більше у добровільних помічників буде таких умов, тим більше вони будуть зацікавлені у плідному співробітництві.

 

 

Учасникам заходу був продемонстрований відеоролик, у якому активісти-волонтери розповіли про себе і про те, що привело їх до бібліотеки. Слід зазначити, що серед волонтерів присутні люди самих різних професій та вікових категорій – робітники металургійних підприємств, медичні працівники, копірайтери, викладачі, учні загальноосвітніх шкіл та інші. Є навіть цілі родини, які залучилась до волонтерського руху! До бібліотеки більшість із них потрапила завдяки об`яві, розміщеній у місцевих ЗМІ (газетах «Репортер», «Проспект Трубників»), когось привели батьки або друзі. Серед причин, які утримують їх при бібліотеці, добровільні помічники найчастіше називали ознайомлення з історією Нікопольщини, участь у різноманітних заходах (в тому числі загальноміських), можливість бути корисними людям і міській громаді та приймати активну участь у вирішенні актуальних проблем. Усі відмітили, що у бібліотеці їм ніколи не буває сумно. Багатьом вдалось знайти собі тут нових друзів та однодумців. Дехто вже використовує набуті знання у саморозвитку, реалізації власних здібностей, намагається передавати корисну інформацію іншим, приводячи таким чином нових волонтерів у бібліотеку. Всі це є достатньою мотивацією для продовження плідної співпраці.

Наголошеним був факт необхідності зміни форм та підходів до добровільної допомоги та запропонована форма співробітництва, де обидві сторони, допомагаючи один одному спрямовують свої сили далі – на допомогу громаді.

Фахівці БІЦ перші зробили свій «внесок» - для волонтерів була розроблена різноманітна програма з ознайомлення з історією рідного краю, яка складалася з курсу лекцій, тренінгів, занять з хореографії (хореограф М. Горбаненко) і основ сценічної майстерності (режисер В. Заудальська), екскурсії та майстер-класи.

Таким чином люди, які прийшли до бібліотеки кожного разу дізнавалися про щось нове, цікаве та корисне. Для більш широкого ознайомлення з природою та історією Нікопольщини волонтери відвідали залишки Дніпровських плавнів у місті Нікополі та біля села Капулівки, Панські Кручі, побували на острові Хортиця та могилі кошового отамана Івана Сірка. Важливою подією для багатьох з них стало рятувальна археологічна експедиція, яка була проведена під керівництвом завідуючого відділом археології та давньої історії Нікопольського краєзнавчого музею В. Шатуновим. Результатом цієї експедиції стало привезення до міста Нікополя двох антропоморфних кам`яних стел бронзового віку.

Підсумовуючи свій виступ, М. Стрілецька зазначила, що на сучасному етапі бібліотеки повинні стати центрами, які об`єднають навколо себе волонтерів і спрямовують їх працю для надання якісної допомоги міській громаді у вирішенні багатьох проблем. Бібліотеки неповинні працювати за принципом «бібліотека заради бібліотеки», обмежуючи роботу добровільних помічників тільки цими параметрами.

Налагодивши плідну взаємодію з небайдужими представниками суспільства, проводячи низку навчань і заходів з ними бібліотека може не тільки розкривати їх таланти, але й сприяти обранню багатьма з їх числа майбутньої професії. І навіть готувати кадри для себе! У практиці БІЦ «Слово» вже є приклад, коли людина, яка співпрацювала з робітниками центру на волонтерській основі, стала бібліотечним працівником. Про це розповіла колишній волонтер, а нині працівник БІЦ Л. Позднякова. У 2015р., ставши добровільним помічником бібліотеки, навчалася премудростям бібліотечної справи, спостерігала як проводяться масові заходи, а згодом і сама розробила власний захід – майстер-клас з бісероплетіння. А коли з’явилася можливість працювати у бібліотеці - одразу погодилася.

 

 

Сьогодні у Нікополі дуже гостро стоїть проблема працевлаштування молоді, тому цей випадок, дуже яскравий і показовий. І навіть двічі показовий у ці часи, коли багато хто говорить про непривабливість і не престижність професії бібліотечного працівника.

З великим зацікавленням слухали працівники бібліотечних установ міста виступ бібліотекаря К. Волкової «Волонтер, як позаштатний співпрацівник». Катерина Федорівна розповіла про те, що волонтери приймають активну участь у заходах, починаючи з 2013 р. Добровільні помічники у якості акторів, що виконують ролі історичних персонажів Нікопольщини були задіяні під час проведення урочистої церемонії нагородження учасників Відкритого міського художньо-літературного конкурсу «Край п`яти Січей». Вони також приймають участь у різноманітних конкурсах, виставах, фестивалях, таких масштабних загальноміських святах, як, наприклад, святкування Дня міста. Після кількох місяців навчання і співпраці волонтери БІЦ «Слово» здатні вже самостійно проводити заходи на рівні бібліотечних працівників. У якості характерного прикладу була наведена зустріч з ветеранами Другої світової війни під час святкування 70-річчя Перемоги, де волонтери приймали участь і як ведучи, і як артисти.

 

 

Протягом 2015 р. добровільні помічники виконуючи ролі історичних персонажів приймали участь у різноманітних заходах і запам`яталися багатьом нікопольцям, які встигли сфотографуватися з ними. Вже одне це сприяє створенню позитивного іміджу Нікополя, розвитку туризму, зростанню зацікавленості його мешканців до вивчення історії рідного краю.

У вересні 2015 р. у заходах, пов`язаних з святкуванням Дня міста, було задіяні 20 волонтерів, які підготовили ділянку центральної площі для розміщення на ній експозиції «Нікополь історичний», виготовили для її оформлення навершя скіфських штандартів, проводили майстер-класи, розповсюджували буклети, виконували ролі історичних персонажів.

Катерина Федорівна поділилася й ще одним важливим досвідом: для волонтерів існує система заохочень. Наприклад, розміщення статей у ЗМІ, де обов`язково згадуються імена і прізвища добровільних помічників, керівникам учбових закладів, де навчаються волонтери - надсилаються відповідні листи-подяки. У майбутньому найактивнішим волонтерам бібліотеки буде присвячена окрема експозиція.

Далі учасникам заходу на екрані був показаний запис майстер-класу «Види публічних виступів», який проводив волонтер Андрій Сагун. На його прикладі присутні переконалися у тому, що волонтери здатні проводити подібні заходи на дуже високому, якісному рівні.

 

 

Дуже важливою складовою діяльності стало створення сайту bizslovo.org на якому розміщуються статті, присвячені історії та природі Нікопольщині. Цей сайт відомий не тільки у нашому місті, але й далеко за його межами. Він навіть розміщений у міжнародному каталозі DMOZ серед сайтів, на яких містяться матеріали, які відрізняються ексклюзивною інформацією.

Для написання необхідних для сайту статей працівники БІЦ «Слово» звернулися до місцевих істориків і краєзнавців. Ведуча семінару М. Стрілецька представила працівникам бібліотечних установ міста волонтера із багаторічним стажем - нікопольського біолога і краєзнавця С. Торопа, історія співпраці з яким нараховує вже сім років. У 2008 р. Сергій охоче відгукнувся на пропозицію тодішньої завідуючої БІЦ «Слово» Л. Білоцерковської розмістити свої статті на сайті, який тоді тільки створювався. Спільними зусиллями було розроблено і реалізовано кілька програм і проектів, найбільшим із яких стали «Чарівний світ Дніпровських плавнів» та «Нікополь історичний». Тільки один розділ «Тварини Дніпровських плавнів» нараховує сьогодні 104 статті. Зі статтею С. Торопа «Скіфські кургани» станом на 15 лютого 2016 р. ознайомилась 102 000 користувачів системи інтернет, а усього з його статтями за сім років ознайомилось 2 243 985 відвідувачів сайту.

 

 

Робота цього найактивнішого волонтера не обмежується написанням статей. Він виготовляє власноруч наочний матеріал (малюнки, історичні реконструкції), проводить лекції та семінари з історії Нікопольщини, бере участь у виготовленні навчальних методичних посібників, надає чисельні консультації.

У завершальній частині семінару великою несподіванкою для усіх присутніх стала спроба приблизно обрахувати добровільний внесок на прикладі співпраці з одним з активістів-волонтерів. В результаті за доволі приблизними підрахунками вийшли несподівані та навіть фантастичні цифри. Виявилось, що допомога цього волонтера у грошовому еквіваленті складає 3 000 гривень щомісяця!

Маючи такий потенціал добровільних помічників бібліотеки, при чіткій організації співпраці з ними, можуть стати осередками, де генерується велика сила, яка здатна приносити реальні результати, як у вирішенні багатьох актуальних проблем, так і у розвитку міської громади. Присутні на заході працівники бібліотечних установ погодились з думкою про те, що у нинішніх реаліях часу бібліотеки повинні виходити за рамки своєї звичної діяльності, орієнтуватися у проблемах суспільства і бути скерованими на їх вирішення. При таких умовах волонтерських рух при бібліотеці може стати дуже потужною дієвою силою.

 

 

 

 

 

 

 

Обновлено 18.02.2016 16:29
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting