PDF Друк e-mail
БИЦ "Слово" (г. Никополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
Написав bizbizslovo21   

Як скіфи допоможуть нам полюбити себе


Що це за дивна назва «Скульптурний симпозіум»? Та ще й проходитиме протягом цілих десяти днів! Це для Нікополя щось новеньке, подумала я, коли вперше почула, що у нас з 20 до 30 червня відбудеться таке дійство. Але коли поспілкувалася з головним його натхненником – Вячеславом Гуденком – все стало на свої місця. Це буде щось дійсно нове, видовищне та захоплююче для нас і нашого міста.

Кор.: Ви не перший рік провокуєте Нікополь своїми творчими ідеями. Багато хто пам’ятає вашу команду по минулорічному парку ім. Пушкіна, де ви ліпили разом з нікопольцями просто космічні скульптури.
В.Г.: Так, це був один з наших підготовчих проектів. Цьогоріч наш досвід та бажання вилилися у конкретну велику мету – скульптурний симпозіум «СКІФІЯ, СКІФ та Я». Дуже радий, що влада нарешті прокинулася і активно допомагає нам втілити цю ідею у життя.
Кор.: Чому для симпозіуму потрібно саме 10 днів?
В.Г.: Тому що за цей час скульптори, що приїдуть до Нікополя з різних міст, надихнуться скіфською тематикою та зможуть створити цілий парк скіфських скульптур.
Кор.: У нас з’явиться такий парк?
В.Г.: Так, він розташується за «Глобусом», що на центральній площі міста.
Кор.: Відкриєте секрет, хто ж саме до нас приїде?
В.Г.: Це майстри по робті з керамікою з Мелітополя, Києва, Слав’янська. Один із скульпторів - так щасливо співпало – Андрій Ільїнський. Це син знаменитого археолога Олексія Тереножкіна, у якого в учнях ходив Борис Мозолевський. Отож, нащадок таких батьків, думаю, зможе передати скіфський дух через візуальний образ.
Кор.: Я знаю, що для скульпторів заготовлена насичена культурна програма з відвідинами давнього степу, курганів, козацьких місць, катаннями по водосховищу та спілкуванням з досвідченими істориками та археологами. Отож, їм буде чим надихнутися на плідну роботу. Але й для простих нікопольців ви теж приготували щось дуже цікаве та незвичне. Розкажіть, що саме.
В.Г.: Так, вже у перший день свята – 20 червня – містяни та гості Нікополя отримають оригінальні дарунки. На Європейській площі буде встановлений шовкотрафарет, за допомогою якого на футболках всіх бажаючих буде нанесена символіка міста та симпозіуму. Абсолютно безкоштовно. Єдине, що потрібно від вас – це звичайна трикотажна футболка.
Кор.: На День молоді 26 червня готується велика програма.
В.Г.: Так. Буде Свято Холлі – бої фарбою. Будуть танці, ді-джеї, автогонки та ще багато чого іншого. Також в інші дні на всіх бажаючих чекають кондитерські та кавові майстер-класи, виставка фото, скульптур та картин, нічний кінозал під відкритим небом. Кульмінацією симпозіуму стане вогняне шоу та видовищний випал скіфських скульптур.
Кор.: Вячеславе, чому ви вирішили поєднати такі, здавалося б, різні речі як створення арт-об’єктів та культурно-масові гуляння.
В.Г.: У такому поєднанні закладений глибинний сенс. Я хочу, аби максимальна кількість людей, яка буде приходити всі ці десять днів на площу розважатися, водночас споглядала за кропіткою роботою майстрів. Я хочу, щоби прості нікопольці та гості міста занурилися разом із скульпторами у творчий процес, щоби вони полюбили його результат і вже ніколи не захотіли би зазіхати на нього. Я хочу, аби завдяки своїй залученості до створення чогось нового, красивого, таємного, нікопольці, навпаки, почали б його оберігати. Якщо хтось приїхав і подарував саме Нікополю унікальний скульптурний парк, якого більше нема ніде в Україні, то наше місто гідне поваги та любові, правда ж? Я хочу, аби містяни відчули й до себе повагу та любов. Тоді вони самі будуть більше цінувати землю, на якій живуть. Вірю, що команді творців «СКІФІЯ, СКІФ та Я» вдасться втілити цю благородну мету у життя.

 


Відділ з питань культури та туризму

Останнє оновлення на Середа, 15 червня 2016, 05:52
 
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting