On-line

We have 154 guests online
Besucherzahler singles
счетчик посещений



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Print E-mail
The Dnipro plavnis - The animal kingdom
Wednesday, 13 January 2010 11:00

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції

 

Соня сіра, вовчок сірий (Glis glis)
 
Соні – унікальна група дуже стародавніх тварин, родичами яких є тільки африканські гризуни, а соня-сіра – найбільша з усіх наших сонь. Довжина її тіла не перевищує 15 см. Зовні ця симпатична тварина схожа на маленьку білочку. Настільки схожа, що у часи Дніпровських плавнів її в нашій місцевості іноді навіть так і називали – «плавневою білочкою». А оскільки соню сіру зустрічали ще й у старих садах – іменували також «садовою білочкою». У соні сірої невеликі і закруглені вуха, довгий і пухнастий хвіст, досить великі і чорні очі. Її густе хутро забарвлене в попелясто-сірий (іноді з білуватим відтінком) колір, черево і груди – білі. Улюбленими місцями мешкання соні сірої є листяні ліси і сади.

За небайдужість до останніх її часто помилково називають садовою сонею. Насправді садова соня – зовсім інша тварина.

Зазвичай соні сірі оселяються в дуплах дерев, старих шпаківнях. У часи Дніпровських плавнів були відмічені випадки, коли ці тварини селилися на горищах (село Грушівка, 1949 р.) і навіть на землі під корінням дерев (район села Кут, 1951 р.). Іноді вони споруджують на дереві кубло з гілочок і листя. Спаровування відбувається в кінці червня – на початку липня. Менш, ніж через місяць народжується 3-6 (іноді до 8) дитинчат, які через два місяці вже ведуть самостійне життя. Вдень соні сплять, а вночі виходять на полювання. Вони харчуються комахами, слимаками, плодами, насінням, горіхами. Іноді здійснюють розбійні напади на пташині гнізда, поїдаючи пташенят і яйця птахів. Час з середини жовтня до початку травня тварини проводять в сплячці, цілком виправдовуючи свою назву.

 

 
Розповсюдження соні сірої у часи Дніпровських плавнів (XIX – початок XX ст.)

 

Нині на території України ці тварини поширені в лісовій і лісостеповій зонах (у степовій вони зустрічаються рідко). Соні сірі ніколи не належали до поширених видів плавневих лісів і зустрічалися в нашій місцевості не так вже й часто. «Плавневі білочки» зникли практично одночасно з Дніпровськими плавнями.

 


Корисні поради

Для спостереження за сонями зручно переносити активність тварин на денний час або, якщо спостереження проводяться увечері, освітлювати клітки, поставлені в темний кут, синім світлом. З усіх видів сонь найбільш зручні для кімнатного утримання соня лісова (Dyromys nitedula) і соня садова (Eliomys quercinus). Вони порівняно довірливі, дрібні і не агресивні. Годують сонь насінням фруктів (яблук, груш), зерном (краще напівспілим), соняшниками, горіхами, зеленню, комахами, борошняними черв'яками.

 
 
 
Фото: Lubomir Hlasek
 
 
 
Фото: Lubomir Hlasek
 
 
Фото: Lubomir Hlasek
 
 
Переклад в електронний вигляд: Бутенко О.П.

Дізнатися більше про соню сіру Ви можете тут:
 
 
 
У разі використання матеріалів цього сайту посилання на сайт обов'язкове
Last Updated on Thursday, 31 August 2017 09:48
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting