PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
06.03.2016 00:00
There are no translations available.

Рук золотих прекрасні творіння

 

У нашому місті при всьому бажанні можна нарахувати не так вже й багато культурних і міських заходів (конкурсів, фестивалів, виставок), історія проведення яких нараховує не одне десятиріччя. Тому відкриття в Нікопольському краєзнавчому музеї тимчасової, стаціонарної виставки «Рук золотих прекрасні творіння», яке відбулось 4 березня 2016 року? можна без перебільшення назвати великою подією в культурному житті нашого міста.

По-перше, ця виставка проводиться вже 24-й рік поспіль, а по-друге, у ній щороку приймає участь просто вражаюча кількість народних майстрів, працюючих у самих різноманітних жанрах і техніках. Цього року на виставці представлені роботи 62 народних майстрів, не тільки з Нікополя, але й із сіл Нікопольського району – Олексіївки та Першотравневого. Тут можна побачити різноманітні вироби, художні роботи, картини та ікони вишиті гладдю, хрестиком і бісером, вітражі, рушники, вишиванки, витинанки, писанки, теракотові вироби, різноманітні види розпису та ляльок. Усього не перерахувати! До речі, у цьому році вперше представлена гобеленова техніка.

Вражає фантазія, яку проявили народні майстри у створенні своїх робіт. Просто не можливо хоча б на мить не затримати погляд на вишитих чудовим орнаментом чоловічих краватках, наданих майстринею Євдокією Кушнірук! А чого коштує «лялька-тільда» у вбранні скіфської цариці! Цей вид мистецтва прийшов до нас з берегів далекої Великобританії, але майстриня Оксана Шип, проявивши творчу фантазію, надала своїй ляльці самобутні нікопольські риси, створивши оригінальну іграшку.

Приємно бачити серед різноманітних витворів народних майстрів нашого краю кошики з лози, зроблені майстринею Тетяною Кудряшовою. Колись на Нікопольщині лозоплетіння було одним із найбільш поширених народних промислів. Достатньо сказати, що в XIX – на початку XX століття в Нікополі виготовляли навіть меблі з лози, які охоче купували купці з Харкова та Москви. Можливо, завдяки цій виставці, майже забуте сьогодні народне мистецтво нашого краю з часом вдасться поступово відродити.

 

 

 

Виявляється, що навіть галька може стати вельми придатним для створення справжніх шедеврів матеріалом, якщо вона потрапляє до рук справжнього майстра. У цьому можна зайвий раз переконатися на прикладі робіт Ольги Орлової «Квітуча вишня», «Райські яблучка», «Хризантеми» та «П`ятилисник»? виконаних у техніці «розпис по гальці».

Серед інших робіт хочеться особливо відмітити флористичні композиції «Ніжність», «Веснянки», «Мрія», «Єва» (Наталя Пилипенко), теракотові іграшки (Людмила Мозуленко), валянки з вовни (Олена Будникова), вишиті бісером ікони «Янгол-охоронець» (Наталя Анісімова) та «Микола Чудотворець» (Лариса Ясиневич), весільний набір рушників і вишиванки (Єлизавета Давидко), килими (Наталя Сарана), витинанки «Зустріч весни», «У веселках дівочих мрій» (Марина Борова), оригамі (Валентина Маселко), вишиті картини «Фредерік-літератор» (Любов Веремієнко), «Велосипедистки», «Дівчина з конем» (Наталя Будникова), «Дівчина в ромашках» (Галина Черненко), «Травневий букет», «Польові квіти» (Майя Грицуля), вітраж «У золотих пісках» (Галина Морозова).

 

 

 

Треба зазначити, що кожний з народних майстрів зробив свій внесок у те, щоб виставка «Рук золотих прекрасні творіння» в цьому році стала ще більш масштабною, як по кількості наданих робіт, так і по різноманітності представлених на ній технік і жанрів. До речі, мешканці та гості нашого міста мають можливість відвідати її до 18 квітня 2016 року.

 

Відділ з питань культури, сім’ї та молоді

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting