Зараз на сайті

Сейчас 218 гостей онлайн
Besucherzahler singles
счетчик посещений



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Печать E-mail
Дніпровські плавні - Тваринний світ
07.06.2009 09:26

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна

Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції


 

Чапля руда (Ardea purpurea)
 
Чапля руда менша за сіру. Шия в неї руда (з чорними смугами); верх тіла, хвіст і крила зверху – сірі; кінці плечових пір’їв – іржасто-руді. Груди й боки черева – каштаново-червоні; середина черева – червона; ноги і дзьоб – жовтувато-бурі; низ крил – рудий. На голові добре помітний «чуб». На дерева руда чапля сідає рідко, а при небезпеці ховається в заростях очерету, де стає мало помітною.
 
Взагалі, усіх чапель не можна віднести до сміливих птахів. Ще у XIX столітті натураліст Гнат Ляпунов звернув на це увагу: «Удивительно, что свой длинный и крепкий клюв, казалось бы, идеальное средство для обороны, цапля пускает в ход очень редко. Когда прилетает коршун (в здешних местах – шуляк, шулика), либо какой иной хищник, вместо того, чтобы попытаться дать ему должный отпор, цапли без всякого сопротивления позволяют разбойнику уносить своих детёнышей. Вообще, они крайне рассеянные мамаши и всевозможные грачи, вороны и прочие хищники без особых усилий воруют у них яйца. В Базавлукских плавнях гнёзда цапель иногда разоряют барсуки».
 
У рідні краї після зимівлі руді чаплі повертаються в квітні, оселяючись переважно в плавнях великих річок. Гніздо вони мостять на очеретяному заломі. Кладка (у середині травня) складається з 3-5 блакитних яєць, з яких приблизно через 1 місяць вилуплюються пташенята. Через два місяці молоді чаплі, які ще рудіше ніж дорослі, можуть літати самостійно.
 
 
 
Місця гніздування чаплі рудої  у Дніпровських плавнях (XIX-поч. ХХ ст.)

 

Руді чаплі живляться дрібною рибою та жабами. На зимівлю вони відлітають у жовтні, іноді – в листопаді. У XIX та на початку XX століття руді чаплі гніздилися переважно у
Базавлуцьких плавнях. В останні роки поодинокі випадки гніздування цих птахів відмічені у долині річки Базавлук (2001 р.) та неподалік від міста Марганця (2006 р.).
 
 
 
Місця гніздування чаплі рудої на території Нікопольського району (2000-2008 рр.)

 


Довідка
 
У деяких птахів є особливі пухівки з «пудрою», якими вони користуються для догляду за своїми пір’ями. Чаплі чистять своє оперення від риб’ячого слизу, протираючи його «пудрою». Пухівок із нею у цих птахів не менш п’яти: одна на грудях й по дві на стегнах. Гребінець на одному з кігтів зчищує бруд разом з «пудрою» та робить пір’я чистими і охайними.
 
 
 

 

 
Фото:  www.floranimal.ru
 
 
 Фото:  www.floranimal.ru
 
 
Фото:  www.floranimal.ru
 
 
Фото:  www.floranimal.ru
 
 
Фото:  www.floranimal.ru
 
 
Фото:  www.floranimal.ru
 
 
 Фото: www.ua.photoclub.com.ua
 
 
 Фото: www.photosight.ru
 
 
 Фото: www.photosight.ru
 
 
 Фото:  www.floranimal.ru
 
 
Фото: www.fotokritik.ru
 
 
 Голос чаплі рудої:  
 
 Переклад в електронний вигляд: Бутенко О.П. 

 

Дізнатися більше про чаплю руду Ви можете тут:

 

 

 

У разі використання матеріалів цього сайту посилання на сайт обов'язкове
Обновлено 31.08.2017 09:56
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting