Зараз на сайті

Сейчас 189 гостей онлайн
Besucherzahler singles
счетчик посещений



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Печать E-mail
Дніпровські плавні - Тваринний світ
20.09.2009 13:03

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції

 

 
Очеретянка ставкова (Acrocephalus scirpaceus)

Очеретянка ставкова – невеликий птах, розміром трохи менший за горобця. Верх тіла у нього темно–бурий, одноколірний, з рудуватим відтінком; низ – білувато-рудий; надхвістя - рудувате, ноги – темні. У відмінності  від очеретянки великої, цей птах обережніший, і з цієї причини вважає за краще гніздуватися в густіших і безлюдніших місцях. Улюбленим місцем його проживання служать хащі очерету. За часів Дніпровських плавнів очеретянка ставкова гніздилася в основному по берегах невеликих водоймищ і озер. Останніми роками на околицях міста Нікополя були випадки гніздування цього виду: Лапинка (2001 р., 2006 р.,  2008 р.), Новопавлівка (2000 р., 2001 р., 2004 р., 2009 р.). На Нікопольщині очеретянка ставкова гніздиться  в районі Олексіївської затоки, в залишках Дніпровських плавнів (неподалік від села Червоногригорівки і міста Марганцю), біля села Покровського.

Своє чашкоподібне гніздо очеретянка ставкова споруджує на стеблах очерету, навислих над водою. У якості будівельного матеріалу очеретянка використовує  траву, павутиння, рослинний пух, квіткові мітелки очерету. Деякі  птахи  прикрашають його ще і шматочками рибальських лісок, знайдених на березі. Кладка на початку травня складається з 4–6 зеленуватих  або голубуватих  (з бурими і сірими плямами) яєць. За два тижні з’являються пташенята, які через 2–3 тижні залишають гніздо.
 
Очеретянка ставкова видає різкі звуки: «Кар–р–ра…кар–р–ра…кр-ркр–р–кі–кі-кі».  Основною їжею їй послуговують різноманітніі комахи, які мешкають біля води.
 
 
Місця гніздування очеретянки ставкової за часів Дніпровських плавнів (ХІХ–поч. ХХ ст.)
 
 
 
 
Місця гніздування очеретянки ставкової на території Нікопольського району (2000–2009 рр.)
 
 

На зимівлю до Африки птах відлітає на початку – в середині вересня, а в рідні краї він повертається, як правило, в другій половині квітня.

 
 Фото: www.naturfotografen-forum.de
 
 
 Фото: www.tauntonwildlife.com
 
 
Фото: www.hlasek.com
 
 
 Фото: www.ivnvechtplassen.org
 
 
 Фото: www.images.google.com.ua
 
 
 Фото: www.biopix.dk
 

Голос очеретянки ставкової:  

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
 

Переклад в електронний вигляд: Бутенко О.П.


Дізнатися більше про очеретянку ставкову Ви можете тут:

 

 

 

У разі використання матеріалів цього сайту посилання на сайт обов'язкове
Обновлено 15.12.2010 17:14
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting