Зараз на сайті

Сейчас 110 гостей онлайн
Besucherzahler singles
счетчик посещений


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Печать E-mail
Дніпровські плавні - Тваринний світ
08.09.2011 14:43

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Малюнок автора

Матеріал надано в авторській редакції

 
Одуд (Upupa epops)

Навряд чи цього неймовірно красивого птаха, більше схожого на мешканця далеких тропічних лісів, можна з ким-небудь сплутати. Тільки одуд має такий чудовий рудий віялоподібний хохол на голові, який надає птахові воістину царственого вигляду. Розміром він приблизно з дрозда, а його оперення дуже строкате. Голова, шия, спина і низ тіла одуда - руді, живіт - брудно-білий. Крила широкі, округлі, з білими смугами. Хвіст довгий, чорний, з білою смугою по середині.

Політ одуда дуже своєрідний: хвилеподібний, зі швидкими і частими помахами крил. Під час польоту добре помітні білі і чорні смуги крил і рудий хохол. Будучи енергійним і темпераментним птахом, одуд часто бігає по землі у пошуках здобичі. Дзьоб одуда довгий, тонкий, трохи загнутий вниз. Він також здатний лазити по стволу і стіні, подібно до дятла. Ці птахи досить боязкі: піднімають паніку побачивши кота або собаку, але при цьому абсолютно не звертають уваги на людей і худобу.

Після зимівлі в екзотичних країнах тропічної Африки та Азії одуди повертаються на батьківщину у кінці березня - на початку квітня. Свої гнізда вони влаштовують в дуплах старих дерев, тріщинах скель, в купах каменів. В умовах міста вони використовують для цих цілей ніші будівель. Одуди мають нестерпний характер! Ці птахи часто сваряться між собою, тому на одній території рідко уживається дві сімейні пари.

Кладка складається з 4-6 (іноді до 10) сіруватих яєць (в середині травня). Новонароджені одуди дуже ненажерливі, але при цьому вони не вміють… самостійно їсти. Нещасним батькам доводиться кожен шматок їжі буквально заштовхувати їм в рот, бо інакше їх ненаглядні чада просто помруть з голоду. У червні птахи покидають гніздо.

Варто відмітити, що під час вирощування потомства навколо гнізда одуда поширюється жахливий сморід. Відбувається це через те, що батьки ніколи не прибирають за дітьми їх нечистоти. На той час, коли молоді одуди починають літати, усе гніздо виявляється буквально завалено ними. За таку неохайність одудів у багатьох місцях іноді називають «смердючими птахами».

Одуди живляться всілякими комахами та їх личинками. Свою улюблену їжу вони збирають на землі, а також за допомогою довгого язика, витягуючи її з нір і всяких щілин. Особливими ласощами для цих птахів є навозні жуки та м'ясні мухи. У степу одуди із захопленням полюють за цвіркунами, дибками, кониками. У великій кількості вони поїдають бронзовок і гусениць, приносячи відчутну користь садам, в околицях яких нерідко поселяються на півдні. На зимівлю в теплі краї ці птахи починають відлітати досить рано: у кінці вересня - на початку жовтня.

Одуд був одним з найвідоміших та яскравих птахів Дніпровських плавнів. У той час жителі навколишніх сіл зазвичай пасли худобу на просторах Великого Лугу. Вони помітили, що одуди не звертали ніякої уваги на тварин, які тут пасуться, і спокійно збирали їжу поряд із стадами корів. З цієї причини у давні часи цього птаха на Нікопольщині нерідко називали коров'ячим пастушком, луговим пастушком або просто пастушок-птахом.

 
 
Місця гніздування одуда у часи Дніпровських плавнів (XIX - початок XX ст.)

Нині одуд є досить поширеним птахом на території Нікопольського району. Гніздяться одуди і в межі міста Нікополя.

 


Цікаві факти

  • Одуд є близьким родичем тропічних птахів-носорогів, які зустрічаються в Південній Азії, а також в Центральній і Південній Африці.
 
Білоголовий лісовий одуд (Phoeniculus bolleri)
 
 
 
Сірий токо (Tockus nasutus)
 
 
 
 Калао (Buceros bicornis)
Фото: www.povodok.ru
  • На нашій планеті мешкає близько 20 видів одудів. Вони живуть в Південній і Центральній Європі, Сибіру, Китаї і Північній Африці.
  • У Південній Європі одуди обожнюють селитися у виноградниках, а в Африці вони охоче гніздяться в селищах і навіть у великих містах. Сюди їх притягають сміттєві звалища і гнойові купи.

 
 
Фото: Elizabeth
 
 
Фото: Galina Malamant
 
 
Фото: Galina Malamant
 
 
Фото: Luc Viatour
 
 
 
 
Фото: Igor Borenshtein 

 

Переведення в електронний вигляд: Бутенко О.П.
Дізнатися більше про одуда Ви можете тут: 

 

Обновлено 11.09.2011 16:16
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting